از مواردی که تاثیر بسیاری روی هزینه چاپ سررسید دارد ، کاغذ و مقوای مصرفی است، اما گذشته از این تاثیر باید توجه داشت که عدم تطبیق نوع آن با سررسید ممکن است استفاده از آن را تحت الشعاع قرار دهد. در این مقاله از وبلاگ سالنامه آینده قصد داریم دریاره کاغذ تحریر که یکی از مهم ترین کاغذ های مصرفی در صنعت چاپ سررسید است بپردازیم.
کاغذ تحریر چیست؟
امروزه بیش از ۳۰۰۰ نوع کاغذ مختلف، برای مصارف گوناگون، در بازار وجود دارد. ولی در صنعت کاغذسازی انواع کاغذ را به چهار گروه تقسیم می کنند:
- کاغذ و مقوای گرافیکی
- انواع مقوای بسته بندی
- کاغذهای بهداشتی
- کاغذهای صنعتی برای مصارف الکترونیکی
مصرف کننده معمولاً انواع کاغذ را نسبت به مورد استفاده آن به انواع مختلف تقسیم می کند: کاغذ تحریر، کاغذ روزنامه، کاغذ بایپل، مقوای جلد، کاغذ کتاب و کاغذ پاکت
آن چه در ایران به نام کاغذ تحریر شناخته می شود در طبقه بندی بین المللی کاغذها کاغذ چاپ writing and printing paper نامیده می شود و انواع مختلف دارد. این کاغذ به دو صورت پوشش دار یا اندوده شده (Coated) و بدون پوشش یا اندود نشد (Uncoated) عرضه می شود.
ایم نوع کاغذ تولید شده از از خمیر شیمیایی، و شامل انواع کاغذ ظریف پوشش دار و بدون پوشش می باشد. معمولاً کاغذ های تحریر دارای مقدار کمی خمیر مکانیکی، یا غیر مکانیکی می باشند، و مواد پرکننده آنها حدود ۵ تا ۲۰ درصد می باشد.
از مهمترین ویژگی های کاغذ ها مقاومت مناسب، روشنی زیاد، قابلیت بایگانی و یا نگهداری طولانی مدت آنها می باشد. این کاغذ با توجه به نوع مصرف آنها به صورت رول، ورق ها و یا به هر دو شکل عرضه می گردد.
بیشتر بخوانید :آشنایی با سررسید اروپایی
ویژگی های کاغذ تحریر
کاغذ تحریر به صورت بدون پوشش عرضه می گردد، کاغذهای تحریر دارای سطحی صاف و با قدرت جذب بالا می باشد. شما می توانید با هر جوهری بر روی آن نوشته خود را چاپ کنید بدون اینکه حتی یک قطره نشتی صورت بپذیرد.
از آن میتوان در چاپ های رنگی از نوع جوهرافشان و یا مرکب بی نظیر دستگاه آفست استفاده نمود. دلیل آن جذب و نفوذ رنگ ها به داخل بافت های کاغذ می باشد، موارد مصرف کاغذ تحریر در صنایع چاپ سررسید و کتب می باشد.
انواع گرماژ کاغذ تحریر
از مهمترین مواردی که کاغذ تحریر براساس آن دستهبندی میشود، وزن یا گرماژ کاغذ است. گرماژ کاغذ به زبان ساده به معنی جرم یک صفحه کاغذ در ابعاد یک متر در یک متر از کاغذ است. کاغذ تحریر بسته به این که قرار است در چه محصولی استفاده شود، در گرماژ مختلفی تولید میشود.
دامنه گرماژ این کاغذ بین 50 ، 55 ، 60 ، 65 ، 70 ، 75 ، 80 ، 100 و 120 گرم در سانتی متر مربع است. معمولا اکثر ناشران برای انواع چاپ از گرماژ 70 تا 80 استفاده میکنند، که هم وزن کتاب، روزنامه یا مجله کم باشد و در واقع سبک باشند و هم ازکیفیت چاپ بالایی برخوردار باشند.
کاربرد ها
کاغذ تحریر پر مصرفترین نوع کاغذ در بازارهای کوچک و بزرگ در سرتاسر جهان است. از آن برای چاپ انواع کتاب، دفتر، سررسید، کاغذ یادداشت، روزنامه، کاتالوگ، اوراق اداری، پاکت نامه و غیره استفاده میشود. همچنین از نوع رنگی نیز برای چاپ انواع بروشورها و کاغذهای تبلیغاتی رنگی استفاده میشود.
ابعاد و اندازهها
کاغذ های تحریر براساس استاندارهای خاص از نظر اندازه در کارخانه های تولیدکننده این نوع در همه دنیا تولید می شود. استاندارد ابعاد آن ها در سریهای مختلفی تدوین و تولید می شوند. به صورت های سری ای و سری بی و غیره. شناختهشدهترین دستهبندی استاندارد ابعاد این کاغذ، سری A هستند. سری A از کاغذ A1 که بزرگترین اندازه است شروع می شود. کاغذ A10 کوچکترین برش در این سری است.